woensdag 20 juni 2007

Fire Season

Hier in het westen van Montana hebben we koude winters maar ook heel warme en vooral kurkdroge zomers. De combinatie van uitgestrekte wouden en deze droge zomers veroorzaakt elk jaar een heleboel bosbranden. Deze periode heet dan ook niet voor niets het 'fire season'. Volgens sommige bronnen zou het dit jaar niet zo'n hevig brand seizoen moeten zijn door een relatief natte lente, maar volgens andere bronnen zou dat net wel de oorzaak zijn van branden omdat het prairiegras nu hoger staat. 1 ding is zeker: Het zal branden, de vraag is alleen hoe veel en vooral ook waar het zal branden.


Bovenstaande foto werd door een fire behavior analyst genomen in de beruchte zomer van 2000 in het Bitterroot National Forest (hier vlakbij).

Missoula is trouwens een belangrijke plaats voor de bestrijding van bosbranden. We hebben hier namelijk een smokejumpers center, waar niet alleen een heleboel blus-vliegtuigen gestationeerd zijn, maar van waar ook de 'smokejumpers' vertrekken. Dat zijn mensen die met een parachute rond een brand worden gedropt, meestal in de middle of nowhere om bosbranden te blussen. Meer info vind je hier

3 opmerkingen:

blips zei

Eng idee die branden, hoe weet je nu dat het vlakbij jou gaat uitbreken? Oh wacht eens misschien wordt je dan wel wakker van al die vliegtuigen.
PS
Achter "meer info hier" staat geen link.

Kevin zei

Eigenlijk heb je geen idee of het ergens in je buurt begint te branden, maar meestal duurt het even voordat een brand echt begint uit te breiden. Op verschillende hoge bergtoppen zijn hier fire lookouts waar mensen dag en nacht een oogje in het zeil houden voor branden. Wanneer een brand te dicht in je buurt komt dan komt de brandweer/politie je evacueren. Dat is vorig jaar nog gebeurd met een paar collega's van mij. Wij wonen zelf in de stad dus is er relatief weinig kans dat een bosbrand door ons huis zou woeden. PS de link zou er nu moeten staan :) Thanks!

Anoniem zei

Hopelijk komt het nooit zover dat je moet vluchten... Lake Tahoe heeft het op dit moment zwaar te verduren...

Groetjes,