dinsdag 31 juli 2007

Blue Angels & Mile Marker 124 Fire

Afgelopen zondag was weer een interessante dag. Toen we opstonden was er iets onmiddelijk duidelijk: er was brand heel dichtbij! De geur van brandende bomen en een dikke rookmist hing in de lucht en onze keel en ogen waren een beetje geirriteerd. Die dag zouden we naar de airshow in Bozeman gaan, maar op het nieuws zeiden ze dat de I-90 gedeeltelijk was afgesloten wegens bosbranden net ten oosten van Missoula, en dat was natuurlijk juist waarlangs wij moesten om naar Bozeman te gaan. We zijn toch maar vertrokken en gelukkig was er nog een baanvak open in elke richting. Er waren verschillende branden, eentje was in East Missoula op een paar kilometer van ons huis, maar die was gelukkig al bijna helemaal geblust. Een beetje verder in Clinton was het een heel ander verhaal. Deze brand was duidelijk veel minder onder controle en we zagen dan ook een heleboel 'hotshots', dat zijn de mensen die in de bergen en bossen branden gaan bestrijden.

Na deze brand werd de rit was rustiger en na iets minder dan 3 uur rijden waren we aan de Gallatin Airport. Vroeger ging ik naar nagenoeg alle airshows in Belgie, maar intussen was het toch meer dan 10 jaar geleden dat ik nog eens een airshow had gezien. Het geluid van de bulderende jets gaf me nog altijd kippevel, en de show van de Blue Angels was echt schitterend! Het enige minpunt was de temperatuur, het was weer een ongeloofelijk hete dag met temperaturen op de tarmac die gemakkelijk boven de 40 graden gingen.

De rit terug was weer rustig - af en toe zagen we rookpluimen van bosbranden in de verte, maar in de buurt van Missoula werd het donker en mistig van de rook. De brand die in de ochtend al buiten controle leek was intussen nog veel groter geworden. We zijn als goede ramptoeristen natuurlijk even gestopt om wat foto's te nemen :P Gelukkig voor ons was de wind gedraaid zodat we aangekomen in Missoula bijna geen last van de rook meer hadden.

De Mile Marker 124 zoals de brand officieel heet brand ook vandaag nog - het heeft intussen al meer dan 1500 acres gebrand. Meer informatie over deze brand zou je hier moeten kunnen vinden.

Hier volgen nog wat foto's. Meer foto's kan je vinden op http://kevin.amerikabelgen.com/main.php/v/Summer07/Fire/

Mile Marker 124 brand in de vroege ochtend:


Op de airshow, heritage flight met een f-16 en een p-51


De Blue Angels


Op de terugweg:
Mama en papa Osprey (visarend) zijn er niet gerust in


1 opmerking:

blips zei

Oh ja de Blue Angels, dat vind ik ook zo mooi om naar te kijken. Heb ze hier in Minnesota gezien en een keer op vakantie in San Francisco.
Wel eng trouwens al die branden vlak bij jullie.