zondag 5 augustus 2007

...nog maar eens over bosbranden

Op dit moment is er weer een nieuwe grote brand, de Jocko Lakes fire, rond Seeley Lake (een 30-tal km te westen van ons) en gisteren was duidelijk te zien hoe de assen en de hoge temperatuur prachtige cumulus-nimbus wolken creeren. Ik heb er zelf geen foto van genomen maar op de inciWeb website staan een paar foto's van dit fenomeen: http://www.inciweb.org/incident/904/ Op deze pagina kan je deze brand ook volgen, die op dit moment de hoogste prioriteit van de USA heeft. Er zijn al een paar honderd huizen geevacueerd en als de brand effectief tot aan Seeley Lake zou komen dan is 1 van de meest populaire vakantie-dorpjes van Montana in groot gevaar! Die inciweb website is trouwens interessant om zware incidenten te volgen in de USA. Nog een pagina die de moeite waard is is de MODIS Active Fire Mapping Program, deze toont de bosbranden die in Noord Idaho en Montana branden en hebben gebrand dit jaar.

De onderwerpen zijn hier de laatste tijd eentonig, maar de bosbranden zijn een onmiskenbaar deel van ons leven op dit moment. Er zijn fire restrictions effectief, waardoor je geen kampvuren of barbecue mag doen behalve in de stad zelf... kamperen is dan ook niet echt leuk meer. Roken mag ook nergens buiten, je moet jezelf in een auto of in een gebouw bevinden om dat te doen, maar gelukkig rook ik niet dus dat is geen enkel probleem :). We hebben ook geregeld rookmist in de stad (hangt af van welke richting de wind blaast) en alle nadelige gevolgen daarvan: Geirriteerde ogen en keel, en ergens gaan wandelen/klimmen/mountainbiken is praktisch onmogelijk omdat je te veel rook binnenkrijgt.. .

Natuurlijk is lang niet alles slecht wat die branden betreft. Eerst en vooral is het best wel spectaculair om te zien, verder zijn branden ook vitaal voor de levens cyclus van de bossen. Na een brand krijgen nieuwe plantjes de kans om te groeien in heel vruchtbare grond. En in die grond groeien het jaar erna ook heel lekkere paddestoelen: de Morel Mushrooms, yumm! Nog een voordeel aan branden is dat alle struiken (undergrowth) zo weg branden zodat de wilde beestjes wat meer plaats geeft, en hebben om te leven, en de nieuwe plantjes zorgen natuurlijk voor een overvloed aan eten voor de hertjes, elanden, beren (ja, beren eten veel meer plantaardig voedsel dan vlees!), knaagdieren, ... . En als er meer van die beestjes zijn, dan is er meer voedsel voor vleeseters zoals mountain lions, wolven, roofvogels, coyotes, ... , en beren :).

Geen opmerkingen: