maandag 27 november 2006

Eland Stoofvlees


Het weekend was weeral eens goed gevuld. Zaterdag zijn we naar de Grizzlies wedstrijd gegaan, en al bij al viel het weer goed mee. De temperatuur was rond het vriespunt maar in plaats van sneeuw was het gewoon zonnig, zoals elke Griz wedstrijd dit seizoen tot nu toe. De Grizzlies hebben zonder al te veel problemen de McNeese Cowboys verslagen en zullen het volgende zaterdag opnemen tegen Southern Illinois.

Zaterdagavond zijn we naar een verjaardagsfeestje gegaan in het "Famous Dave's" restaurant. Dat is een keten die vooral Southern Food serveert, zoals ribbetjes, bonen,... .

Gedreven door de sneeuwval van de voorbije dagen zijn we zondag dan eindelijk toch kunnen gaan snowboarden. Lookout pass had sinds vrijdag een halve meter verse sneeuw gekregen, en tijdens de dag zondag is er nog minstens een tiental cm bijgekomen. Het was dus zondermeer een hemelse dag met prachtige ongeschonden powderruns tussen de bomen... moeilijk om voor te stellen in Belgie neem ik aan, waar het weer maar eens super zacht is :D

En over weer gesproken, de ECHTE koude arctische lucht begint op dit moment binnen te stromen. Ik zie mijn buiten thermometertje zienderogen dalen (in de 10 minuten dat ik aan het schrijven ben is de temperatuur maar liefst een graad gedaald van -2 naar -3). Het is ook aan het waaien en licht aan het sneeuwen. De wind zou trouwens gevaarlijk koud kunnen worden en er is dan ook een "Wind Chill Advisory" voor deze namiddag en avond (wind chills van -20 tot -30C mogelijk vanavond).

Ik ben vandaag trouwens Eland Stoofvlees aan het maken, voor wie het interesseert hier het recept (gemaakt met Crockpot, wat een slow-cooker is, maar kan natuurlijk ook in een stoofpot gemaakt worden)

500g Eland Gebraad (mag natuurlijk ook rund zijn), in stukjes van 2x2 cm gesneden
Handvol wortelen, selder en een ui, in kleine stukjes gekapt
Belgian White van Blue Moon (of eender welk wit bier of trappist, naargelang je smaak)
Zilveruitjes (optioneel)
Laurier, peper, zout, tijm
Bloem
Olijfolie of bakboter

Verwarm een pan en doe er dan olijfolie of bakboter in. Wanneer de pan warm genoeg is, voeg dan het vlees toe en bak het vlees voor een paar minuten totdat het bruin is. Wanneer het vlees bruin is, giet er dan een beetje bier over en laat 30 seconden sudderen. Het vlees gaat dan in de crockpot. Bak dan de wortelen, selder en ui in dezelfde pan (zonder deze uit te kuisen) tot ze goudgeel zijn, en voeg die dan samen met de zilveruitjes toe aan het vlees in de crockpot. Giet de rest van het bier in de crockpot, meng dit alles met een 2-tal blaadjes laurier, een beetje tijm, peper en zout. Laat dan sudderen voor een 6-tal uur op de hoogste stand. Wanneer het vlees zacht is en uiteen begint te vallen, meng dan een paar soeplepels bloem met (KOUD) water en giet het mengsel in de crockpot. Roer goed totdat het bloem/water mengsel volledig is opgenomen door de stoofvlees saus. Na een 20-tal minuten zou het gerecht dan klaar moeten zijn. Serveer met frietjes.

Smakelijk! :)

ElkDit is een elk (het soort eland dat we gegeten hebben

en dit is een moose

3 opmerkingen:

kastelke zei

Dààr had ik nog nooit bij stilgestaan, dat je eland ook op kan eten!
Wordt dat veel gegeten (in jullie streek)?

Kevin zei

Eland is heel lekker. Wel kan er een misverstand bestaan tussen Elk en Moose. Beide zijn elanden in het nederlands maar het zijn wel verschillende beestjes. Ik heb 2 foto's bijgevoegd om het verschil te demonsteren.

In ieder geval, elanden en herten worden hier inderdaad vrij veel gegeten, vooral rond het jachtseizoen (dat nu aan zijn einde komt)

Anoniem zei

Wat volgens U door ons een eland wordt genoemd is in feite een Wapiti en wordt hier ook zo genoemd. Een eland heeft een bladvormig gewei.
zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eland
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wapiti