dinsdag 24 oktober 2006

Inversie


Met de komst van de winter verschijnt ook weer een bekend fenomeen voor Missoula: Inversie. Volgens het KNMI "Normaal daalt de temperatuur met de hoogte maar boven een inversie (temperatuuromkering) stijgt de temperatuur juist met de hoogte. Een inversie houdt niet alleen mist en kou gevangen in de onderste luchtlaag. Bij een inversie ligt de warme luchtlaag als een soort deksel op de koudere luchtlaag aan het aardoppervlak. Ook verontreiniging kan dan niet uit de onderste luchtlaag weg, worden dus niet verdund en kan zo een bijdrage leveren aan de wintersmog."

Zo is het deze ochtend dus: Mist is gevangen in de vallei waardoor de zon geen kans krijgt om de lucht te verwarmen. En op de bergen schijnt de zon volop op dit moment. Gelukkig is het nog te vroeg in het seizoen om een echte inversie te zien: vanaf november tot januari is er soms dagen of weken aan een stuk inversie (onder hoge druk), in de valleien is alles dan grijs en somber terwijl de zon uitbundig schijnt op grotere hoogtes. (Foto is getrokken vorig jaar vanop Mount Sentinel. Daar beneden ligt Missoula overdekt met een dikke mist)

3 opmerkingen:

Elsie zei

Prachtige foto! Heb jij zo'n mooi zicht daar waar je zit??

Kevin zei

De berg van waar die foto genomen is ligt praktisch in mijn achtertuin. Er is wel een uurtje stevig klimmen nodig om de top te bereiken :D

Anoniem zei

Schoon zeg. Maar je zit zelf wel volop in de inversie? Dat is natuurlijk een brokke minder goed.